Blog over aannemers en de bouw

« Terug Start

Bouwmaterialen

Gepost op

Onder bouwmaterialen verstaan we alle materialen wat gebruikt wordt voor een bouwwerk, zoals een woning of een kantoorgebouw. Dit kunnen bakstenen zijn, maar ook dakpannen, kozijnen en spijkers. Er wordt de laatste jaren nogal wat nadruk gelegd op duurzame middelen. Een woning dient tegenwoordig zoveel mogelijk klimaatneutraal gebouwd te worden. Dit kan door de woning goed te isoleren of gebruik te maken van duurzame energie. Maar ook met Veldhovense Bouwmaterialen is veel mogelijk. Bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren ook steeds milieuvriendelijker geworden. Nederland loopt voorop met de productie van duurzame bouwmaterialen wat zo milieuvriendelijk mogelijk dient te zijn. Er zijn enkele spectaculaire Nederlandse uitvindingen van duurzame bouwmaterialen die we hier behandelen.  

Ceranex  

Een Nederlandse aubergineteler bedacht een oplossing voor al het tuinafval wat hij altijd over had. Hij maakt van het tuinafval plantenvezels en produceerde daar gevelplaten van. Deze gevelbeplating, genaamd Ceranex, bestaat voor 90% uit plantenvezels. In combinatie met een ander materiaal wat hij niet wil prijsgeven, ontstaat er een gevelplaat van versteen keramiek, dat hittebestendig en vochtafstotend is. Inmiddels heeft de teler een bedrijfshal opgezet, waar op grote schaal nu deze plantaardige bouwmaterialen geproduceerd worden.  

Hennep  

Hennep is een uitstekend bouwmateriaal wat tegenwoordig gebruikt wordt voor hennepbeton. Dit mengsel bestaat uit hennephout, natuurlijke lijn en wat water. Wanneer het beton uithardt, neemt het ook nog eens CO², wat dit beton uitermate milieuvriendelijk maakt. Het is mogelijk om een volledig hennephuis te bouwen van hennepbeton, waarna de wanden met hennepkalk bedekt kunnen worden. Momenteel wordt hennepbeton grondig door de wetenschap onderzocht, omdat er veel interesse uit Groningen voor is. Hennepbeton schijnt namelijk behoorlijk aardbevingsbestendig, doordat het niet zo snel scheurt als het klassieke beton en baksteen.  

Biocomposiet  

Meng natuurlijke vezels en een natuurlijke biobased hars samen en er vormt zich een soort van natuurlijke kunststof die voor allerlei doeleinden te gebruiken is. Op basis van biohars en hennepvezels worden er al kunststof gevels gemaakt en het goedje is ook reeds gebruikt om een scooter, een racewagen en een zeilboot te produceren. Biocomposiet beloofd op het gebied van bouwmateriaal nog een grote toekomst tegemoet te gaan, omdat er echt alles mee te produceren is.  

Biobrick

Bakstenen die op een natuurlijke manier groeien, dat is de nieuwe manier om bakstenen te produceren. In een mal wordt rioolwater, met bacteriën gegoten, waarna de bacteriën aan zanddeeltjes hechten. Vijf dagen wachten en er is een gehele baksteen in de mal gegroeid. Deze natuurlijk bakstenen van rioolwater zijn stevig genoeg om een woning mee te bouwen. Deze uitvinding heeft zelfs de Postcode Lottery Green Challenge gewonnen en ziet er veelbelovend uit.


Delen