Blog over aannemers en de bouw

« Terug Start

Kunststof spuitgieten - en hoe dat in zijn werking gaat

Gepost op

Een assemblageonderneming die allerlei verschillende onderdelen in elkaar zet tot een bepaald eindproduct, moet al deze verschillende onderdelen inkopen of laten maken. Vaak is het zo dat een onderdeel bestaat uit plastic. Het kan ook zijn dat een handelsmaatschappij eindproducten verkoopt die geheel van plastic zijn. Voor beide ondernemingen geldt: het plastic onderdeel moet geproduceerd worden - bijvoorbeeld door De Jong & Maaskant. De techniek waarmee dit gebeurt is kunststof spuitgieten. 

Wat is kunststof spuitgieten?

Kunststof spuitgieten is het proces waarbij thermoplasten op een dusdanige wijze geproduceerd worden tot een eindproduct. Een ander woord dat voor thermoplasten gebruikt wordt is plastic. Er zijn diverse soorten plastic, zoals polypropeen, polyetheen, ABS en polystyreen. Al deze vormen hebben hun eigenschappen, zoals hard plastic of zacht plastic.

Plastic voordat het is bewerkt, bestaat uit een granulaat. Dat zijn allemaal hele kleine stukjes gemalen plastic, dikwijls geproduceerd door middel van recycling van oude plastic materialen. Dit granulaat komt terecht in een grote koker. In deze koker zit een schroef. Deze schroef duwt het granulaat verder richting de spuitopening. Ondertussen wordt de koker warm, waardoor het granulaat vloeibaar wordt. Onder hoge druk wordt het gesmolten granulaat dan in de matrijs gespoten, die is aangesloten op de spuitmond. De matrijs bestaat uit de vorm van het product, waar het gesmolten granulaat in dient de koelen. Wanneer het afgekoeld is, zal het achterste deel van het matrijs wegvallen waardoor het product eruit valt, of het wordt door een robot uit de matrijs genomen. In bijna alle gevallen is dit een snel massaproductieproces, waarbij er in de matrijs meerdere producten gevormd kunnen worden. 

De matrijs

Het allerbelangrijkste onderdeel van dit proces is de matrijs. Een matrijs is een mal, die de vorm van het product heeft. Deze mal is uitermate belangrijk, omdat een mal de kwaliteit van het eindproduct bepaalt. Wanneer er een oneffenheid in de mal zit, dan heeft het product ook een oneffenheid. Vandaar dat een goede mal essentieel is in het hele proces. Het maken van een matrijs kan best prijzig zijn. Het is daarom bijna onmogelijk om één enkele, of een zeer klein aantal producten te produceren met kunststof spuitgieten. Het begint in de meeste gevallen pas rendabel te worden vanaf een productie van circa 5.000 stuks. Een matrijs kan bestaan uit staal of aluminium. Dit is ook afhankelijk van het soort ingespoten thermoplast. Voordat het definitieve productieproces start, maakt men vaak ook een proefmatrijs. Hiermee test men of het product aan alle eisen voldoet en heeft men meer zekerheid over de kwaliteit van de mal. Als de proefmatrijs akkoord is bevonden, kan de productie aanvangen met de productiematrijs.

 

Delen