Blog over aannemers en de bouw

« Terug Start

Ontijzering van water is een noodzaak

Gepost op

Ontijzering van water is een noodzaak

Zuiver water heeft geen smaak, maar water is een natuurlijk oplosmiddel. De meeste mineralen uit het grondwater, inclusief ijzer, worden door water geabsorbeerd. Grote hoeveelheden ijzer in drinkwater kunnen het een onaangename metaalachtige smaak geven. IJzer is een essentieel element in menselijke voeding, en de gezondheidseffecten van ijzer in drinkwater kunnen zijn het afweren van vermoeidheid en bloedarmoede. Maar teveel ijzer in je drinkwater kan een schadelijke werking hebben. 


Bij het aanleggen van een waterinstallatie is het daarom belangrijk dat er ook ontijzering plaatsvindt in het systeem. Wanneer er hoge gehalten aan ijzer in het water aanwezig zijn, veroorzaken die een slechte smaak van het drinkwater. IJzer laat ook rode of oranje roestvlekken achter in de gootsteen, toilet of douche. De EPA waarschuwt dat, hoewel ijzer in drinkwater veilig is om in te nemen, de ijzersedimenten sporenverontreinigingen of bacteriën kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn.


Bij grote hoeveelheden van ijzer en mangaan in water leidt dat ook tot vorming van afzettingen op de wanden van leidingen, kleppen, sanitair en waterverbruikende apparaten, zoals carwash-systemen. IJzer kan daardoor ravage aanrichten aan deze systemen. Ook kunnen bepaalde bacteriën samen met ijzer een roestig gelatineus slib vormen, die de waterleidingen kunnen verstoppen. Het is daarom van groot belang dat er ontijzering plaatst vindt van jouw water. Ijzer is één van de moeilijkste verontreinigingen om te verwijderen, omdat het de valentie-status kan veranderen. Wanneer zuurstof of een oxidatiemiddel wordt ingebracht, slaat ijzer neer, wat leidt tot een roestig uiterlijk van water.


Er zijn verschillende manieren om ontijzeringvan water te laten plaatsvinden. Wanneer er zuurstof of een oxidatiemiddel wordt toegevoegd in water met een teveel aan ijzer, slaat het ijzer neer, waardoor het water een roestig uiterlijk heeft.  Er worden vaak waterontharders gebruikt om ijzer te verwijderen van huishoudelijke watervoorzieningen. Veel van deze installaties zijn succesvol en verwijderen zowel hardheid als ijzer. Bij andere installaties treedt intermitterend lekken van ijzer door de ontharder op, maar de totale verbetering van de waterkwaliteit is zo groot dat de gebruikers redelijk tevreden zijn. 


Er zijn echter ook gevallen waarin een waterontharder niet mag worden gebruikt. Opgeloste organische ijzerverbindingen kunnen makkelijk door een verzachter gaan; zij worden niet beïnvloed door ionenuitwisseling of de filterwerking van het verzachtende bed. Vaste organische materiedeeltjes bevatten vaak hoeveelheden neergeslagen ijzer en de gecombineerde vaste stoffen kunnen leiden tot een snelle vervuiling van het bed. IJzerbacteriën in water kunnen snel verzachtingsbedden vervuilen, en kunnen– nog erger - groeien en de bedden passeren. Wanneer dergelijke materialen in het water worden aangetroffen, mogen geen verzachters worden gebruikt.
 

Technisch gezien kunnen industriële waterverzachters opgelost ijzer verwijderen door ionenwisseling, net zoals ze calcium en magnesium verwijderen. Verder kan geprecipiteerd ijzer worden verwijderd door filtratie. Er doen zich echter problemen voor bij het verwijderen van het strijkijzer uit het wasverzachterbed tijdens regeneratie. Neergeslagen ijzer (ijzerhydroxide), dat gevormd wordt wanneer oplosbaar ijzer wordt geoxideerd door zuurstof in de lucht, is een gelatineus, kleverig materiaal dat de neiging heeft zich te hechten aan de korrels of deeltjes in een verzachtingsbed. Deze strikt fysieke eigenschappen maken het moeilijk om een wasverzachter van dit materiaal te verwijderen, zelfs met een grondige terugspoeling, en het kan zich geleidelijk ophopen in het bed. Na een periode van deze opeenhoping kunnen naaktslakken onmiddellijk na regeneratie in het ontharde water of na abrupte toename van de waterstroom door de waterontharder verschijnen. Omdat de materialen ook de poriën van het ionenuitwisselingsmateriaal in het ontharderbed kunnen verstoppen, kan het de capaciteit voor het verwijderen van de hardheid geleidelijk verminderen. Beide effecten creëren duidelijke problemen voor de gebruiker van het water. Het is vaak praktischer om het verzachtend bed te vervangen door nieuwe ionenwisselaarshars dan om te proberen het bed te reinigen. Licht of matig vervuild hars kan vaak worden gereinigd met een aantal formules die momenteel op de markt zijn. Deze omvatten verschillende milde zuren, reductiemiddelen, sequestreermiddelen of dispergeermiddelen en mengsels van verschillende van deze materialen.


Delen